eFeN2013BlogA következő eFeN már a Líceum udvarán lehet?

A következő eFeN már a Líceum udvarán lehet?

“Részegen ki visz majd haza?” – énekelte a Bikini és tán dúdolta a pénteki nap végén néhány túltöltött fesztiválozó is. Közben “valaki” megsúgta nekünk, hogy jövőre visszakerülhet az eFeN a Líceum udvarára.

Ahogy azt a nagyobb zenei fesztiválokon megszokhattuk, kisebb csúszással indult az eFeN pénteki napja is. Este nyolckor lépett színpadra a Hang’vagy! tehetségkutató során feltűnt újabb előadó, ám dalaira nem sokan voltak kíváncsiak. Minden kezdet nehéz, mondhatnánk, de az olykor hamiskák pop és musical slágerek valójában nem villanyozták fel az embereket.

Az est tán legjobban várt fellépője, a harminc éve együtt zenélő Bikini zenekar már jóval több érdeklődőt vonzott. A másfél órás koncert előtt az együttes frontembere, D. Nagy Lajos a Líceumi Palettának adott interjújában elmondta, nagyon örül annak, hogy a fiatalabb generáció is ismeri és szereti a zenéjüket. Azt is megtudtuk: a zenekar egy új albummal is készül, az év végére új daloknak örülhetnek a rajongók.

Miközben elmerenghettük a “Mennyország felé félúton”, a rutinos együttes remek hangulatot varázsolt: felcsendültek az ismerős slágerek is, amelyekre a főiskolás és az idősebb korosztály együtt tombolt. Németh Alajos gitárszólója most is páratlan volt, D. Nagy Lajos pedig igazán szót értett a közönséggel, még egy eltévedt dobverőt is a rajongók közé dobott.

Szinte minden este után felmerülhet a fesztiválozó közönség létszámának kérdése, nincs ez másként most sem. Ugyan nem voltak sokkal kevesebben mint a Republic67 koncertjén, de a Bikini után ismét eltűntek az emberek. Így maradt a házibuli-hangulat, amely több, általunk megkérdezett idősebb, “visszajáró” eFeNezőt is kissé meglepett.

A fesztiválozók között elcsíptük dr. Liptai Kálmánt, a Természettudományi Kar dékánját is. A rektori szék várományosa riporterünknek elmondta, hogy minden évben kilátogat az eFeN-re. Hozzátette, hogy most némi hiányérzete is akad, ugyanis évről évre kevesebben vannak a rendezvényen. Ezért szerinte érdemes lenne megkérdezni a hallgatókat, hogy miért érzik jól vagy kevésbé jól magukat, “ugyanis, amikor hatezer főből csak ötszázan jelennek meg, az azt jelenti, hogy valamit talán rosszul csinálunk”. Arról, hogy főiskolánk leendő rektora visszavinné-e a rendezvényt a Líceum udvarába, csak annyit mondott, hogy nem csupán műemlékként tekint az épületre, és erről is meg fogja kérdezni a hallgatók véleményét. „A hallgató tényleg az első, és nem csak azért, mert tőlük főiskola a főiskola. Ha azt fogják beikszelni, hogy a Líceumban szeretnének lenni, akkor nagyon el fogok gondolkodni azon, hogy érdemes lehet visszavinni oda a koncerteket” – tette hozzá a hallgatók körében roppant népszerű dékán.

Mielőtt néhányan belegondoltak volna abba, hogy “részegen ki visz majd haza”, a színpadon megjelentek az egri betyárok. Az évek óta külföldön is elismert, többszörös aranylemezes Kerekes Band enyhén szólva sem töltötte meg a táncteret, ugyan a színpad előtt táncoló maroknyi ember jól mulatott, de a korábbi évekhez képest elmaradt az igazi „ethnofunk-varázs”. A zenekar hiába játszott a hamarosan megjelenő Folkolre Man albumról is, a végére ők is belátták, nem most fogják megrengetni az egri zenei életet. Így aztán már csak egy kérdést tehettek fel maguknak és a közönségnek: „One more drink, Lacikám?”

A reggae, ska és folk dallamokat játszó Hungariddim együttesre már tényleg csak a „kemény mag” maradt. A lelkes fiatalok tavaly még a Hang’ vagy! tehetségkutató verseny kiemelt fellépői közé tartoztak egy viszonylag erős bázisú rajongótáborral, idén hiába léptek elő meghívott előadóvá, a közönség elmaradt. De ez nem a zenekar hibája, hiszen már számos helyen bizonyították, hogy megértek a feladatra. A sátor mégis kiürült, hiába tettek bele mindent a fellépők.

A tizedik eFeN utolsó előtti napját is kipipálhatjuk, jön a zárás, és az egyre izgalmasabb kérdés a fejünkben: vajon az új rektor tényleg visszaengedné a következő fesztivált a Líceum udvarára.

Farkas Anett, Líceumi Paletta